Onlangs heeft Drukkerij Elhapé uit IJzendijke onze groep versterkt. Hiermee is ons werkgebied verder uitgebreid in West Zeeuws-Vlaanderen.
Het FSC-keurmerk geeft de zekerheid dat de grondstof voor het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Geen overbodige luxe: voor een gemiddelde papiersoort komt de pulp vaak uit drie of vier verschillende bronnen. Dat kan uit Zweden zijn of uit Finland.
Maar volgens schattingen komt bijvoorbeeld 25% van het hout en houtproducten dat door Finland op de markt wordt gebracht uit Rusland, waarvan de herkomst niet altijd bekend is. Een deel van de pulp kan ook uit Brazilië komen of uit Indonesië. Als inkoper van papier wilt u zeker weten dat die pulp niet afkomstig is uit een bos met hoge natuurwaarden (‘oerbos') of van een plantage waarvoor tropisch regenwoud heeft moeten wijken. Het FSC-keurmerk geeft u en uw klant zekerheid over de herkomst van de grondstoffen.
Wat is FSC?
FSC, de Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer), is een internationale organisatie, opgericht in 1993, die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk.
Basis voor deze standaarden, die per land of regio verder worden uitgewerkt, zijn de 10 FSC-principes voor goed bosbeheer. Als boseigenaren zich aan de FSC standaarden houden kan hun bos worden gecertificeerd. Onafhankelijke controleurs zien toe op naleving van de regels.
FSC is succesvol
Aanvankelijk leunde FSC voornamelijk op een paar bedrijven die hun nek durfden uitsteken. Inmiddels heeft FSC een onstuimige groei doorgemaakt. De cijfers spreken voor zich.
Hoe werkt FSC?
De kern van het werk van FSC is zorgen dat bossen, zowel tropische als niet-tropische, goed worden beheerd. Door het FSC-keurmerksysteem kunnen boseigenaren die zich aan de afspraken houden, zich onderscheiden van degenen die hun bos niet goed beheren. Daarnaast maakt FSC het hout herkenbaar voor de eindgebruiker. Deze kan er zeker van zijn dat het uit goed beheerde bossen komt, doordat het hout door de hele handelsketen wordt gevolgd.
Het instrument dat FSC hiervoor gebruikt is certificering, zowel van het bosbeheer als van de handelsketen. Certificeren gebeurt door een van de vijftien onafhankelijke organisaties die daarvoor door FSC zijn geaccrediteerd. Resultaat is dat we kunnen zeggen dat ‘FSC alleen FSC is als er FSC op staat'. U kunt dit zelf controleren op de internationale website www.fsc-info.org.
Vraag en aanbod
Voor al het hout, en een groot deel van de papiertoepassingen, bestaan producten met het FSC-keurmerk. In Nederland zijn meer dan 1700 verschillende FSC-gecertificeerde producten verkrijgbaar. Het merendeel van de houtproducten vindt zijn bestemming in de doe-het-zelfsector, de grond-, weg- en waterbouw en de woning- en utiliteitsbouw. Het papier wordt vooral toegepast door banken en diverse andere grote organisaties.
Drukkerij Bareman en Van de Garde | Jémé hebben ook het certificaat ISO 14001 behaald. Met behulp van een milieumanagementsysteem kunnen de milieueffecten (milieurisico's) van de bedrijfsvoering beheerst en verminderd worden. Hierdoor kan op kosten worden bespaard (bijvoorbeeld voor energie, water en grondstoffen en door het voorkomen van boetes).
Met een milieumanagementsysteem kan een organisatie zich onderscheiden van concurrenten en kan de relatie met externe partijen, zoals omwonenden en overheid, aanzienlijk verbeteren. Bij een goed functionerend milieumanagementsysteem kunnen mogelijk afspraken worden gemaakt met de overheid met betrekking tot een milieuvergunning op hoofdlijnen
Binnen de methodologie van een milieumanagementsysteem biedt een structurele monitoring van emissies, afvalstromen, gebruikte grondstoffen, energie en overige milieu-aspecten goed inzicht in de milieuprestatie van de organisatie. Daardoor kunnen milieudoelstellingen en behaalde resultaten concreet en inzichtelijk worden gemaakt. Deze belangrijke milieu informatie kan voor het management mede de basis vormen voor het nemen va belangrijke beslissingen. Ook is deze informatie relevant voor de diverse stakeholders (klanten, overheid, omwonenden, intermediaire organisaties, financiële instellingen en verzekeraars, etc.) en is ook goed bruikbaar ter motivatie van de individuele bijdrage van de verschillende afdelingen en werknemers aan de totale milieuprestatie van de onderneming.
Binnen de methodologie van een milieumanagementsysteem biedt een structurele monitoring van emissies, afvalstromen, gebruikte grondstoffen, energie en overige milieu-aspecten goed inzicht in de milieuprestatie van de organisatie. Daardoor kunnen milieudoelstellingen en behaalde resultaten concreet en inzichtelijk worden gemaakt. Deze belangrijke milieu informatie kan voor het management mede de basis vormen voor het nemen van belangrijke beslissingen. Ook is deze informatie relevant voor de diverse stakeholders (klanten, overheid, omwonenden, intermediaire organisaties, financiële instellingen en verzekeraars, etc.) en is ook goed bruikbaar ter motivatie van de individuele bijdrage van de verschillende afdelingen en werknemers aan de totale milieuprestatie van de onderneming.
De Rijksoverheid vervult een voorbeeldfunctie ten aanzien van Duurzaam Ondernemen. Vandaar dat zij de doelstelling heeft al haar aanbestedingen ‘duurzaam’ te gaan inkopen. Voor drukwerk valt op dit moment alleen het offsetdrukwerk in de Grafimediabranche hieronder. dit betekent dat vanaf 2010 grafische ondernemingen alleen nog maar drukwerk voor overheidsinstanties kunnen vervaardigen als dit aantoonbaar ‘duurzaam’ gebeurt.
Om ondernemers in onze branche te ondersteunen duurzaam te produceren, heeft de rijksoverheid zogenaamde Duurzame Inkoopcriteria vastgesteld.
Ambitieniveau Overheid
Als ambitieniveau is bepaald dat alle overheden in 2010 duurzaam moeten inkopen, de rijksoverheid 100%, de gemeenten 75% en andere overheden (provincies en waterschappen) voor in ieder geval 50%. Als alle overheden duurzaamheidscriteria meenemen in hun inkoopbeleid, zal dat een grote impuls zijn voor de markt van duurzame producten. Ook drukwerk in de Grafimediabranche valt hieronder.
De criteria voor duurzaam inkopen zijn ontwikkeld door SenterNovem in opdracht van het Ministerie van VROM. De criteria zijn uitsluitend bedoeld voor drukwerk gedrukt door middel van de offset-druktechniek, omdat in de praktijk bleek dat het aandeel van zeefdruk, diepdruk en/of hoogdruk binnen het inkopen van drukwerk door de overheid zeer gering is. Verder zijn de criteria ook niet van toepassing op printsystemen, omdat de huidige printers en printtechnieken op dit moment te weinig van elkaar verschillen om een duidelijk onderscheid op het gebied van duurzaamheid te kunnen maken.
Certificering
Ten einde geen onmogelijke eisen te stellen is de Stichting Certificatie Grafimedia (kortweg SCGM) gevraagd mee te denken bij het opstellen van de criteria. De uiteindelijke inkoopcriteria zijn vastgelegd in het document Criteria voor duurzaam inkopen van Drukwerk (gratis als pdf opvraagbaar bij de SCGM).
Deze Duurzaam Inkoop Grafimedia Certificering is speciaal ontworpen voor de offset-drukkerijen ten einde binnen een paar uur inzicht te hebben in de mate van duurzaam ondernemen met betrekking tot de duurzaamheidscriteria van de overheid.
Onlangs heeft Drukkerij Elhapé uit IJzendijke onze groep versterkt. Hiermee is ons werkgebied verder uitgebreid in West Zeeuws-Vlaanderen.